Неделя, 30 Май 2010 09:55    Array Печат Array
"Опероса" подготвя четвърти сезон на фестивала в Евксиноград
Новини - Култура
сн. /www.operosa.org/ сн. /www.operosa.org/ Екипът на оперния фестивал „Опероса" в България ще представи своя четвърти сезон, който ще се проведе от 25 до 28 юни 2010 г. в Евксиноград. Сезон 2010 ще се проведе под почетния патронаж на Министъра на културата Вежди Рашидов. Съзвездие от изгряващи оперни таланти от Балканите ще озари сцената на „Опероса" през 2010 в романтичната опера на френския композитор Шарл Гуно „Ромео и Жулиета". Единственият по рода си на Балканите оперен фестивал от 2007 г. насам се организира във формат, добре познат и популярен в англосаксонската традиция: модерен оперен спектакъл, придружен от изискан коктейл за гостите. Приходите от спектаклите са предназначени за благотворителност в полза на деца в България, болни от рак.

Сезон 4 ще представи 3 спектакъла отново в специално изграден летен театър в парка в непосредствена близост до резиденция Евксиноград. Операта „Ромео и Жулиета" е в нова редакция по поръчка на „Опероса", подходяща за модерната концепция на открито. Постановката е дело на британския постановъчен екип на режисьора Мартин Лойд-Евънс, сценографа Джейми Вартан и дизайнера на осветление Саймън Кордър.

На специалната сцена тип студио в спектаклите на 26 и 27 юни ще блестят сопраното Рада Носикова в ролята на Жулиета, турският тенор Дениз Леоне като Ромео, певците Станислава Марчева, Веселин Михайлов, Пламен Папазиков, Гео Чобанов, Анита Дафинска, Иво Йорданов и Делян Славов.

На 28 юни в спектакъла на образователната програма на фестивала Operosa INGENUE на сцената ще бъдат представени още нови изгряващи оперни звезди: Вера Гиргинова (Жулиета), гръцкият тенор и пианист Георгиос Филаделфевс като Ромео, Калоян Христов и Кирил Хавезов.

И в трите спектакъла изпълнението на изящната музика на Гуно ще бъде поверено на камерен състав на Варненската филхармония под диригентството на маестро Ералдо Салмиери.

Още едно събитие е част от програмата на фестивала през 2010: на 25 юни в Червената зала на Археологическия музей във Варна, също в рамките на образователната програма Operosa INGENUE, проф. Кристиян Константинов ще изнесе лекция на тема: „Музикалният мениджър на 21 век – новите бизнес модели", а проф. Димо Димов (пиано) и Иван Пенчев (цигулка) ще изнесат концерт сонати. В програмата е включена соната ре мажор оп. 12 на Бетовен, посветена на Антонио Салиери, и соната N2 ре минор оп. 121 от Шуман.

Ако искате да се насладите на красивата музика на Гуно и да подкрепите благотворителната кауза на фондация „Опероса", посетете www.operosa.org.

За резервации за спектаклите на 26, 27 и 28 юни, и за лекцията с концерт на 25 юни, пишете на reservations@operosa.org или се обадете на 0897 90 80 37.