Понеделник, 18 Май 2009 11:08    Array Печат Array
Днес се проведе втората пресконференция на РИК в Сливен за евроизборите.
Избори 2009 - Новини
Янко Янков и Кристиана Денчева Янко Янков и Кристиана Денчева На нея стана ясно, че през изминалата седмица РИК е провела заседания, взела е решения и в законово разпоредения срок до 12 май са били назначени секционно избирателни комисии. Списъците с членове на СИК са били поставени на табло във фоайето на Областна администрация, където работи Районната комисия, и в законовия срок са били свалени и съхранени в документацията на РИК.

Все още не са назначени секционно-избирателни комисии само с болниците и в женския затвор. Това ще стане в законоустановения срок при наличие на определен брой избиратели с право на глас в тези учреждения.

От Районната избирателна комисия казаха още, че са съобщили на участващите в изборите партии и коалиции определените им от ЦИК номера в изборната бюлетина. На всички общински администрации са били предоставени достатъчно бройки удостоверения за гласуване на друго място, регистър за издадени удостоверения, брошури, методически указания и др.

Вече са изготвени и получени удостоверенията на членовете на секционно-избирателните комисии от община Котел. По документите на СИК от другите общини в областта се работи в момента, а от Районната комисия увериха, че ще бъдат получени в срок.

На 20 май ще се проведе обучение на Районните избирателни комисии от Централната избирателна комисия за европейски избори.

На пресконференцията стана ясно още, че до този момент няма подадени сигнали за нарушения и че Районната избирателна комисия работи в непрекъсната връзка с ЦИК, общините и пълномощниците на политическите сили.