Вторник, 19 Май 2009 14:43    Array Печат Array
БСП откри предизборната си кампания в Сливен
Избори 2009 - Новини
БСП дадоха старт на предизборната кампания БСП дадоха старт на предизборната кампания Във вторник и в Сливен официално стартира предизборната кампания на „Коалиция за България" в областта за евроизборите на 7 юни. В Сливен бяха кандидатът за евродепутат от листата на Коалицията Евгени Кирилов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, и народните представители от Сливенски многомандатен избирателен район Диана Хитова, Иван Славов, Пламен Ранчев и Силвия Алексиева.

Евгени Кирилов: Партията на европейските социалисти винаги е подкрепяла България

„Важността и функциите на Европейския парламент непрекъснато нарастват, особено след ратификацията на Лисабонския договор през тази година. Нито едно решение на европейско равнище няма да се приеме без гласуване в ЕП. Дори Европейската комисия и Съветът на Европа да решат нещо, то няма да влезе в сила без Европейският парламент да си каже думата. Това означава, че е важно участието на гражданите, защото техните интереси могат да бъдат защитени само чрез техните представители там. Зависи кого избират. Зависи и за коя от основните партии гласуват. В ЕП има големи традиции. Важно е Партията на европейските социалисти да е силна. Ние самите действаме чрез тази група и без гласовете на представителите й не можем да защитим националните интереси на България. Семейството на европейските социалисти е с огромен опит. Важното е, че големите политики на ЕС като политиката на солидарност и политиката на сближаване на стандартите на страните-членки, са чисто леви политики, наложени от социалистите и активно подкрепяни от тях. За втората политика, за 7 години са предвидени 347 млрд. евро. Наблюдавам тази политика като заместник-председател на комисията за регионално развитие в ЕП и зная, че основните средства отиват към по-бедните региони. Тази политика на сближаване е най-активно подкрепяна именно от лявото политическо пространство.

Партията на европейските социалисти по принцип винаги е подкрепяла България! Има един красноречив пример, който трябва да послужи и на колегите от опозицията в ЕП. През 2005 г. КБ бе все още в опозиция, договорът за присъединяване към ЕС бе подписан и според него следваше България да изпрати навсякъде наблюдатели, преди да встъпи в ЕС. Тогава получихме съобщение от Европарламента, че ръководството на българския парламент е взело решение да се отложи идването на наблюдатели-депутати от България. Решихме да реагираме чрез Партията на европейските социалисти. Сергей Станишев тогава работи няколко дни по този въпрос. ПЕС застана твърдо зад нас и настоя да се промени това решение. Така като държава имахме възможност да изпратим навреме наблюдатели. Неизпращането щеше да бъде сигнал, че няма да влезем в ЕС през 2007 г.

Като социалисти винаги сме разчитали на силния гръб на ПЕС. Сега в групата има около 220 депутати. Искрено се надявам след тези избори да са повече. Само така ще можем да защитаваме на практика интересите на България.

В челото на листата на „Коалиция за България" има опитни хора, които са минали през битки, и които са доказали, че могат да защитават интересите на страната ни. В цялата листа има хора с подготовка и международен престиж, хора, които като екип не могат да бъдат сравнени с останалите листи.

България има нужда да излезе от насаждания до момента негативен имидж. Страната показва вече добри резултати. България може да бъде отличник и ще бъде отличник, ако продължим работата си. Очакваме много по-силна подкрепа на тези евроизбори не само от нашите симпатизанти, но и от хората, които наблюдават ставащото тук съвсем безпристрастно. Трябва да се разбере едно: в ЕП няма опозиция и управляващи. Там всички се обединяват, защото се борят за сериозни каузи и за бъдещето на ЕС".

На въпроса как ще коментира изказването на датският евродепутат от дяснопопулистката Датска народна партия Могенс Камре, че „източноевропейците не са така умни като датчаните, но въпреки това имат повече евродепутати и влияние в ЕП", Евгени Кирилов отговори така: „Това е мнението на един от 785-те евродепутати. Чисто расистко изказване. Групата на ПЕС реагира моментално и осъди това изказване. Може би няма да е лошо, ако някой от лидерите на ГЕРБ все пак реагира и каже, че българите не сме „лош материал".

В заключение Евгени Кирилов заяви, че очаква по-добър резултат на предстоящите евроизбори от междинните избори през 2007 г. „Целта ни е първото място и превръщането на Групата на европейските социалисти в най-многобройна в бъдещия Европейски парламент".

Министър Асен Гагаузов: Нито 1 евро по Оперативните програми не е блокирано

„Важно е България да има добро представителство в Европейския парламент, за да бъдат защитени интересите й", каза министър Асен Гагаузов. Влизането ни в ЕС и дейността, която осъществява страната ни в началния период, са успешни и това се оценява от комисарите. Трябва да се знае нещо много важно: нито 1 евро по Оперативните програми на България не е блокирано по никакъв начин! Чуха се подобни твърдения от страна на някои партии. Тук се бъркат Оперативните програми с Програма ФАР, която е предприсъединителна. Полша, например, с влизането си в ЕС, се отказа от всички предприсъединителни програми. Тези програми изискват сериозен капацитет от хора, добре обучени специалисти, които да работят в условията на конкуренция с частния бизнес, а това не е никак просто. Сега една от най-критикуваните предприсъединителни програми е САПАРД. Тя обаче е вкарала най-много пари в България - над 1 млрд. евро са стигнали до българското земеделие. Да, има и допуснати грешки, но те са направени от хора, които все още не са се научили, че с европейските средства трябва да се постъпва отговорно. Затова някои от тях сега ще връщат пари и ще бъдат лишавани от субсидии. Членството на България в ЕС е успешно и ще дам пример с Оперативна програма „Регионално развитие". До момента са договорени около 15 % от средствата, а до края на годината ще бъдат над 25 %. Стари страни-членки на ЕС са на ниво 5-6 %. Нашите програми вървят успешно и вярвам, че през следващите години, с помощта на евродепутатите, които сега ще изберем, ще бъдат още по-успешни. Защото нашето членство в ЕС е за това да подпомогне развитието на обществено-икономическия и социален живот в България. Очаквам сериозно участие на хората в евроизборите, защото е крайно време да покажем, че ние като страна можем да постигнем това, което всички очакват от нас".