Сряда, 10 Октомври 2012 12:26    Array Печат Array
Защо няма вода в ромския квартал на с.Крушаре?
Новини - Сливен
 Кметът на Сливен се срещна във вторник с жителите на ромската махала в с. Крушаре. Поводът да отиде в селото е проблемът с водоснабдяването в квартала. Заради неплатени сметки ВиК - Сливен спря водата преди 4 месеца. По думите на хората  в махалата старите водомери са свалени, събрали са пари за нови, но едва 5 от уредите са монтирани. „Много бързо ще уточним с ръководството на „ВиК – Сливен" ситуацията. Трябва да се ускори поставянето на водомери в квартала, за да започнат да плащат редовно. Проблемът е идентичен и в други два квартала на Сливен - „Надежда" и „Комлука". И там правим кампания за закупуване на водомери и узаконяване на собствеността. В кметствата има списък със закупените водомери, които се пазят на място до монтирането им", каза Кольо Милев.

В момента в с. Крушаре вода се носи до домовете от импровизирано съоръжение, до което се стига като се премине пътя Сливен-Ямбол. „Готови сме да плащаме занапред по една стара сметка и по една нова до изчистване на задълженията", казаха инициаторите на срещата в квартала. Те поставяли въпроса и пред своя кмет Димо Станков.

Друг проблем в квартала са високите подпочвени води и наводняването на улиците при проливни дъждове. Отводнителният канал, южно от квартала е обрасъл с растителност и е непроходим за отвеждане на подпочвените води.

„При подходящо време каналът ще се почисти до средата на следващия месец, ще се реконструира и главната събирателна улица, която се наводнява", каза заместник-кметът Иван Манчев.

В около 400 къщи в ромската махала в Крушаре живеят 800 души. Общината ще вземе мерки да се урегулира процесът на предоставяне на земя. Изградените сгради ще бъдат проверени за наличност на строителни книжа и ще се дадат препоръки за отстраняване на дефекти в застрояването на имотите.

Пресцентър на общината