Петък, 26 Октомври 2012 12:26    Array Печат Array
Сливен празнува...
Новини - Сливен
 Слънчев и празничен е Сливен днес. Градът празнува. Тържествената церемония по повод Димитровден събра на площада стотици граждани и ученици от учебните заведения в града. Церемонията започна с издигане на националното знаме  и знамената на Сливен и Европейската общност под звуците на химна на България. Продължи с приветствено слово на кмета Кольо Милев и благодарствен молебен за здраве и добруване, отслужен от митрополит Йоаникий. След това пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя от името на институции, политически партии, граждани. Празникът продължи с концерт на площада, в който взеха участие Ансамблите за народни песни и танци на Сливен и Пазарджик. 

Отдавна не бяхме виждали Ларгото, изпълнено с толкова много хора, излезли навън заради празника и заради хубавото време. Малчуганите пък се забавляваха в любимия си „Куклен град", отворил врати край Кукления театър. Десетки се веселяха на лунапарка, оцветил пространството край хотел „Сливен". Много магазини и заведения изненадаха клиентите си с подаръци или отстъпки. Изобщо – празник!

Но видяхме и друго. Тъжно и дори отчайващо. Нещо, което ти засяда на гърлото и те кара да се чувстваш абсолютно безпомощен. Възрастна мила женица, прегърбена, подпряла се на стария си бастун, бе застанала между колите край панаира на занаятите до общината. С наведена глава и протегната ръка, в която се виждаха стотинки. „Помогнете ми, моля ви!", тихо казваше жената на всеки, който минаваше покрай нея. „Благодаря, рожбо! Не виждам добре...", пък бяха тихите й думи към малкото хора, които пускаха стотинки в дланта й....

Иначе е празник. Усеща се... Благословен да е градът, в който живеем, и нека доброто води напред всички ни!