Четвъртък, 01 Ноември 2012 18:45    Array Печат Array
Румен Андонов: Спазени са всички нормативни изисквания при сключването на договора за гориво
Новини - Сливен
 Община Сливен е готова за предстоящия отоплителен сезон. Осигурено е горивото за всички училища, детски градини, ясли и заведения. Това каза в сряда в предаването „Акценти" на Канал 6 заместник-кметът по "Икономическа политика и финанси" на община Сливен Румен Андонов.

„Действията на общината при сключването на договора за закупуване на гориво са напълно правомерни. Спазили сме всички нормативни изисквания. Копие от пълната документация по тръжната процедура е предоставена на общинския съветник от Коалиция „Съюз за Сливен" Ганка Василева след като такава беше поискана", категоричен беше Андонов в отговор на въпрос спазена ли е процедурата по този договор.

Той предостави и допълнителни подробности по сделката.

Договорът е на обща стойност 1 471 000 лева, с ДДС за закупуването на 800 000 литра дизелово гориво за отопление. „Това е цената на борсовата котировка и с нея изцяло влизаме в рамките на парите, заделени за този вид разход за издръжката и планирането на бъдещи количества, които ще зареждаме през тази година", обясни заместник-кметът. Той посочи още, че борсовите договори не са нови за общинската администрация и такива са сключвани и при предишните управления.

Андонов категорично отрече, че е нарушен Законът за обществените поръчки.

„Общината е спазила чл. 90, ал.1 от ЗОП, по който се дава право договарянето по борсови цени по допълнителен списък с услуги. Законодателят е регламентирал точно какъв вид услуга може да се ползва при борсова процедура и горивата са част от този списък. Борсовият посредник получава регламентиран хонорар – 0.20% от стойността на сделката, по-малко от 3 хиляди лева. Не знаем кой е борсовият посредник, той се определя от борсовата институция", заяви финансовият заместник-кмет.

В ефира на телевизия Канал 6 той заяви, че от 31 октомври до края на ноември община Сливен ще провежда търгове за продажба на общинска собственост. Имотите са за обща начална стойност за около 10 милиона лева.

„Разчитаме на продажбите, за да осигурим приходи за изтънелия бюджет. Пазарът на имоти в Сливен не е така силен, но земите са атрактивни и се търсят от различни организации. Категорията на земята е около средната и в бъдеще може да се сменя предназначението й", посочи Румен Андонов.

Общината предлага за продажба терени за жилищно строителство в квартал „Младост", между стадиона, Руския квартал и Военната болница, в кв. „Сини камъни" и други места в града. Има имоти от 500 до 1500 кв. м., на които могат да се построят къщи или жилищни кооперации. Общината комасира терени, ако има инвеститорски интерес да се закупят няколко имота за определена цел.

Втората група терени са предназначени за комплексно обслужване в кварталите "Младост" и „Дружба", терените за промишлено складова дейност са около Селекционния център и имот на бившата общинска фирма „Комунални услуги".

„Предложили сме терени в района на новата автомагистрала „Тракия". Там предлагаме около 450 декара от землището на село Чокоба, за построяване на бензиностанции, мотели и други съоръжения съпътстващи пътни строителства. Предлагаме около 100 декара на опитното поле", каза още Андонов.

Пресцентър на общината