Неделя, 04 Ноември 2012 19:49    Array Печат Array
Откриха подземен тунел и уникална свещ при разкопките на Туида
Новини - Сливен
 Прекрасни новини дойдоха тази вечер от екипа археолози, които проучват крепостта Туида. Ръководителят на екипа Николай Сираков съобщи пред "Сливен нюз", че вчера археолозите са открили подземния тунел, който свързва крепостта с река Новоселска. "През 1964 г. колеги  са проучвали тунела, но от реката към крепостта, каза Сираков. Досега никой не беше открил тунела, който тръгва от крепостта и води към реката. Ние успяхме да проучим 5-6 метра от тунела, открихме каменно стълбище, което е доста стръмно, гредите, които са подпирали тавана на тунела, са запазени".

Сираков допълни, че тунелът се е ползвал, за да могат хората от крепостта да ходят до реката за вода, а по време на нападения - за бягство към гората.

Археолозите са открили и уникална свещ, за която по първоначални данни се смята, че е единствена по рода си в България. Николай Сираков допълни, че на място са дошли техни колеги от Стара Загора и Ямбол, които също останали приятно изненадани от откритието. Повече яснота за откритието ще има след като бъде направено съответното проучване.

Николай Сираков каза още, че е уведомил ръководството на общината за интересните открития. "Целият екип сме невероятно развълнувани от откритията. Ако крепостта бъде възстановена добре, тя може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация", каза още ръководителят на екипа археолози.