Петък, 16 Ноември 2012 14:40    Array Печат Array
Доброслав Иванов: ГЕРБ торпилират държавата!
Новини - Сливен
 „В момента сме свидетели на едно торпилиране на държавата от страна на управляващата партия ГЕРБ, на затруднения в съдебната система, в цялостния административен живот, социалната сфера и здравеопазването. Последните им действия, особено онези  чрез президента, доказаха, че тази партия е поредният проект, който руши българската държавност. Надяваме се, че това е началото на края на едно управление, което доказа своята безизходица в това да управлява България". Това заяви на пресконференция днес председателят на партия „Национален идеал за единство" /НИЕ/ в Сливен Доброслав Иванов.

Той припомни, че НИЕ ще участва на предстоящите избори в коалиция с партия ЛИДЕР, за което има подписано политическо споразумение. „Имаме достатъчна и сериозна база в общината, на която да стъпим, това са над 2 хиляди гласа от последните местни избори. Предстои да активираме своите структури по области", допълни той.

На пресконференцията днес стана ясно, че коалицията е изпратила до президента и различните парламентарни комисии своите предложения за промени в Изборния кодекс, който бе гласуван само на първо четене. „Президентът сега има възможност да докаже, че не е марионетка. През 2009 г. ГЕРБ обеща, че Изборният кодекс ще бъде променен така, че да е справедлив. В момента в кодекса обаче има редица параграфи, които ни притесняват. Например, на изборни длъжности в държавни предприятия да не могат да бъдат назначавани хора, които през последните 4 години не са упражнявали правото си на глас. Това е абсолютно антидемократично, не може фактът, че някой не е гласувал, да го лиши от правото му на труд. Има и други неща в кодекса, за които настояваме да отпаднат. Например, регистрацията за участие в местните избори на партии и коалиции да се прави при областните управители. Това утежнява процедурата и създава явни предпоставки за фалшификации, допълни Иванов. Сред останалите забележки на коалицията са моменти, свързани с избирателните списъци, машинното гласуване и др.

По отношение на предстоящия национален референдум, Доброслав Иванов заяви, че коалицията ще участва в него, защото подкрепя тезата България да развива своята ядрена енергетика. „Трябва да запазим това, което имаме като ядрена енергетика и дори да я развиваме, ако трябва с допълнителни реактори в АЕЦ „Козлодуй", която е доказала своята сигурност. Ние не сме категорично против изграждането на АЕЦ „Белене". За нас този въпрос не е актуален, тъй като не е изчистен през годините. И сега няма яснота нито кой ще инвестира, нито какво ще коства на държавата, няма техническа яснота за самия проект", каза той.

„Цялото управление на ГЕРБ създава умишлен хаос, в който социалните проблеми на хората са оставени на заден план, каза заместник-председателят на НИЕ-Сливен Иван Иванов. Избирателят е задължен да гласува за политически проекти и няма възможност да упражни реалното си право на глас. Предложението на управляващите на Изборен кодекс не решава проблемите в съществуващата избирателна система. Управлява ни машина, зад която стоят твърди бизнес интереси".