Вторник, 27 Ноември 2012 15:21    Array Печат Array
Комисия проверява изпълнението на концесионния договор за стадиона
Новини - Сливен
 Със заповед на кмета на община Сливен е назначена комисия за проверка на изпълнението на концесионния договор за стадион „Хаджи Димитър". Срокът, в който тя трябва да се произнесе, е 5 декември 2012 г. „Считам за несъобразно въобще да се обсъжда предложение за промяна  в концесионния договор. Въпросът е има ли някой право да залага общинска собственост за теглене на лични средства. А по законите на държавата никой няма право на това. Конкретно в случая има ли конфликт на интереси - нека се произнесат компетентните органи". Така коментира кметът внесеното от общинския съветник и бивш кмет на Сливен Йордан Лечков предложение за промяна в договора за концесията на СК „Хаджи Димитър".

На сесията утре предстои и гласуването на актуализация на общинския бюджет. „Това е управленско решение, в което няма нищо нередно и касае корекция на бюджета във връзка с приключването на финансовата година", каза още Милев.

„Предлагаме на Общинския съвет да одобри използването на средства от Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ за проекта „Възстановяване на път, общинска собственост, до историческата крепост „Туида", чрез изграждане на защитно съоръжение за укрепване на активна част на срутище". Този проект се финансира 100% безвъзмездно по ОП „Регионално развитие", без съфинансиране от страна на общината. Общината ще поиска 460 000 лева за проекта", обясни кметът. Той посочи, че за един месец лихвата от 4.5% ще бъде 1959 лв., а за 2 - 3000 лв.

Използването на финансова помощ от ФЛАГ се налага, тъй като срокът на проекта изтича след по-малко от 3 месеца, а според правилата на Управляващия орган на Оперативната програма авансово плащане може да се иска до 3 месеца преди да изтичането му.

Общинските съветници предстои да гласуват и предложение за отдаване на общинско жилище за приют за бездомници до намирането на трайно решение на проблема с бездомните.

Кметът коментира и предложението за План-сметката за сметта, като посочи че тя е намалена с 30%. „Ние в момента плащаме 200-250 хиляди лева на месец, докато преди се е плащало над 300 000 лв. Въпреки това се опитваме да поддържаме едно прилично състояние, но постоянното увеличаване на разходите и инфлацията са пречка".

На сесията утре ще се разгледат 48 точки. За първи път съветниците ще гласуват по електронен път.

Пресцентър на общината