Петък, 30 Ноември 2012 21:17    Array Печат Array
Кметът на обиколка из балканските села на общината
Новини - Сливен
 646 500 лева е отпуснала община Сливен през 2012 г. за изграждане, реконструкция и основен ремонт на участъци от общинските пътища. 115 000 лева са изразходвани за основен ремонт на 1.8 км. от пътя Стара река – Средорек – Божевци, 90 000 лв. - за основен ремонт и  реконструкция на 4.6 км от пътя Бяла – Въглен, 226500 лв. са предоставени за реконструкцията на 1.8 км от пътя Бяла-Новачево-Градско.
Отчетът беше направен днес от кмета на община Сливен Кольо Милев, който обиколи балканските села. Заедно с екип от общински служители Милев беше в селата Стара река, Бяла, Изгрев, Божевци, Средорек, Въглен, Новачево и Градско. Беше направен оглед на състоянието на сградите на кметствата, училищата, здравните служби и на водостоците в района.
Кметовете, наместниците и ръководството на общината коментираха кои пътища и участъци се нуждаят от спешен ремонт, за да бъдат предвидени в бюджета и програмата на общината за 2013 г. „Трябва да подредим приоритетите, да се работи икономично с наличните средства. Най-вече да се завиши контролът за некоректното изпълнение на поетите договори и ангажименти към общината и да се налагат санкции", каза Милев.
В рамките на републиканската целева субсидия за тази година са извършени още рехабилитация на 7 км. от път Бозаджии – Чокоба за общо 105 000 лв. и 4.8 км от пътя Панаретовци – Самуилово – Сливен за същата сума, отчете ръководството.
„На 15 декември ще бъдат завършено мостовото съоръжение между Божевци и Изгрев", съобщи кметът. Ще бъде укрепена бреговата ивица с едроломен камък, за да се спре ерозията и подкопаването на основите на моста.
Осигуряването на по-голям автобус за учениците, които посещават средищни училища, ремонт на църквата в Стара река, нуждата от кофи за смет и ремонт на пътя за фурната в Новачево, бяха сред поставените въпроси. Кметствата и училищата са заредени с дърва и няма да има проблем с отоплението, стана ясно още днес. В капиталовата програма за следващата година общината ще заложи средства за ремонт на кметствата и общински сгради.
Общинският съвет в началото на годината е одобрил списъка на общинските пътища, или участъци от тях за неотложен ремонт до размера на разпределената целева субсидия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Министерство на финансите.
Пресцентър на общината